Χορηγός Ιστοσελίδας
Banner
Home Τα νέα μας Έχε το νου σου στο παιδί...

Έχε το νου σου στο παιδί...

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

''ΚΕΣΚΕΚΙ''

 

Σήμερα μετά το πρώτο διάλειμμα ,τα δύο τμήματα της έκτης τάξης με τους δασκάλους μας πήγαμε στα ''Ξύλινα''. Τα ''Ξύλινα'' είναι ένα όμορφο πάρκο της Καισαριανής με γήπεδα, κούνιες και ένα αναψυκτήριο.

Εμείς πήγαμε να δούμε το '' Κεσκέκι '' που το ετοίμαζαν γυναίκες και άντρες Μικρασιάτες. Υπήρχαν τέσσερις μεγάλες κατσαρόλες,καζάνες, που έβραζαν και αρκετοί άνθρωποι .Μια κυρία, η πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Καισαριανής,μας μίλησε για την ιστορία της Καισαριανής και το παλιό έθιμο,το κεσκέκι που οργανώνουν κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη.Μας είπε ότι η Καισαριανή είναι προσφυγική πόλη και ότι ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες που σώθηκαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή της Σμύρνης και των γύρω περιοχών από τους Τούρκους το 1922. Στην αρχή έμεναν σε σκηνές.

 

Το κεσκέκι ήταν το επίσημο φαγητό τους ,κυρίως για τους γάμους και γίνεται από κρέας μοσχαρίσιο,σιτάρι, ζαρζαβατικά και μπαχαρικά. Θέλει πολύ ώρα βράσιμο, από το πρωί μέχρι το απόγευμα!

Άνοιξαν τις κατσαρόλες και είδαμε το κρέας και το σιτάρι. Στην αρχή δεν άρεσε η μυρωδιά σε πολλούς αλλά μετά άλλαξαν γνώμη. Κρίμα που πήγαμε νωρίς και δεν ήταν έτοιμο να το δοκιμάσουμε!Εύχομαι να το γευτώ γι αυτό θα πάω το βράδυ στο Σκοπευτήριο, στη πλατεία ,στα συντριβάνια, όπου θα το μοιράσουν στο κόσμο με ψωμί και κρασί. Ακόμα θα κάνουν αναπαράσταση του μικρασιάτικου γάμου με μουσική,χορούς και τραγούδια.Η εκδήλωση γίνεται για να θυμούνται τη καταγωγή τους και τις παραδόσεις τους.

Εντυπωσιάστηκα και συγκινήθηκα επειδή μέχρι σήμερα θυμούνται τι έκαναν, τι έτρωγαν,τους χορούς και τα τραγούδια των Μικρασιατών. 

Βγήκαμε φωτογραφίες και βίντεο όλα τα παιδιά.Μας δώρισαν αναμνηστικά στιλό του Συλλόγου τους και μας κέρασαν δροσερούς χυμούς και νερό.

Αλλά το καλύτερο ήταν όταν πήγαμε στη παιδική χαρά και κάναμε στριφογυριστή και τσουλήθρα!Περάσαμε πολύ ωραία!Διασκεδάσαμε πολύ!Ήταν μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική μέρα!

Νομίζω πως αγαπάω τώρα περισσότερο τη Καισαριανή.

 

Αλεξάνδρα,Άγγελος Κ.,Δέσποινα,Εύα Κ.,Βένια,Στεφανία,Σοφία,Δημήτρης,Κατερίνα Τσ.,Εύα Γ.,Σοφοκλής,Νικόλας,Αρτιόλα,Άνη,Άγγελος Π.,Λουκάς,Κων/νος,Κλεοπάτρα,Κατερίνα Γ.,Σταυρούλα(Στ 2)

 

 

189252_362057197209074_1791409962_n

398219_362057097209084_2100080194_n